Lastenkodin huippuporukka elää arkea ja lomaa yhdessä

Minä olen Katja ja luotsaan lastenkoti Riihilähdettä. Se minusta, sillä enemmän haluan kertoa teille meidän upeasta lastenkodistamme ja porukastamme siellä. Minulla on kaksi aivan super ihanaa minionia, siis kaksi vastaavaa ohjaajaa, jotka auttavat vetämään Kide ja Säde -lastenkoteja. Heidän lisäkseen meillä on tietysti todella ahkera ja ammattitaitoinen ohjaajien joukko – paras!

Jotta me emme vain aikuisten kesken pyörisi isossa talossa, meillä on 14 meille sopivaa, yksilöllistä lasta elelemässä kanssamme. Olemme yhdessä melkoisen sekalainen ja erittäin ylpeä joukko.

Meidän tilamme ovat kuin koteja. Samanlaisia kuin yleensäkin kodit ovat. Meillä on keittiöt, olohuoneet ja omat huoneet. Meillä on myös pelihuone ja kesäkeittiö. Kesäkeittiömme on kesäisin erittäin monipuolisessa käytössä ja silloin siellä grillailemme ja pidämme kaikki palaverit. Kesäkeittiössä pystyy järjestämään myös rippijuhlat ja synttärit sukulaisille, ilman että muiden elämä kodissa häiriintyy.

Kun lapsi saapuu meille, hän saa itse sisustaa huonettaan ja tehdä siitä oman näköisensä. Valmiina on aina sänky, pöytä, tuoli ja kiinteät kaapit. Yksi seinä on joko vihreä, sininen tai keltainen. Huoneessa on myös alue maalattuna magneettimaalilla, ja siihen saa kiinnitettyä helposti kivoja kuvia ja magneetteja. Huoneesta tulee näin aina lapsen näköinen huone. Lapset siivoavat omat huoneessa yhdessä ohjaajien kanssa ja lisätienestiä voi ansaita esimerkiksi tekemällä enemmän kodinhoidollisia asioita.

Meillä lapset saavat itse vaikuttaa siihen, mitä teemme yhdessä. Yhteinen tekeminen korostuu aina kesäisin, mutta meillä sitä on ympäri vuoden noin kerran viikossa.

Olemme erittäin kovia mökkeilijöitä: hiihtolomalla kävimme Himoksella mökkeilemässä ja laskettelemassa. Pääsimme myös koiravaljakkoajelulle sekä moikkaamaan poroja ja hirviä.

Eläimet ovat usein meillä kylässä kodeissamme. Lapset, ohjaajat ja minä odotamme aina niiden saapumista vuoroon. Lasten harrastuksissa eläimet ovat myös mukana. 

Kesällä nautimme siitä, että arjen aherrus on poissa. Nukumme aamuisin pidempään ja nautimme olostamme. Sateisina päivinä ja välillä muutenkin kokoonnumme sohville ja katselemme leffaa yhdessä. Aina ei tarvitse suorittaa, vaan voi vain nauttia lomasta. Laitamme yhdessä ruokaa. Pelaamme lauta- ja korttipelejä, joiden pelaaminen on välillä suositumpaa kuin pleikkarin.

Meidän suuri ja odotettu yhteinen kesäreissumme vie tänä vuonna Pertunmaalle, jossa yllätys, yllätys mökkeilemme yhdessä jälleen. Teemme reissuja Mikkeliin ja lähiympäristöön. Suppailemme, kalastamme, uimme. Mökiltä löytyy järven lisäksi myös palju, joka on todennäköisesti kovassa käytössä.

Lapset lomailevat omissa kodeissaan juuri silloin kuin se on sovittu yhdessä heidän vanhempiensa kanssa – juuri heille sopivina ajankohtina.

Lomalla ja arjessa lapset saavat vaikuttaa siihen, mitä ruokalautaselle päätyy. Jokainen saa vuorollaan itse valmistella aterian kauppatilauksesta lähtien. Aikuiset toki auttavat tarvittaessa. Aikuiset huolehtivat myös riittävän monipuolisesta ruuasta, vaikka välillä herkutellaankin kunnolla.

Lapset ja ohjaajat ovat kokeneet tärkeänä sen, että sama aikuinen on lasten kanssa koko päivän, koska sama aikuinen tuo päivään turvaa ja vakautta. Päivän päätteeksi ohjaajat kirjaavat päivän tapahtumat ylös jokaiselle lapselle. Raporttia kirjoitellaan jo päivällä yhdessä lasten kanssa, jotta he voivat myös itse kertoa, mitä ovat tehneet ja ymmärtävät, millaisia asioita me aikuiset sinne koneelle kirjoittelemme. Iltaisin aikuiset lukevat vielä iltasadun tai silittelevät unille. 

Kesäterveisin,
Katja Ruotsalainen 
yksikönjohtaja
lastenkoti Riihilähde